کد خبر: 30840
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۶:۳۵
کشاورزی

یک پژوهشگر حوزه منابع طبیعی با بیان این‌که موفقیت طرح جهش تولید در دیمزارها در گروی توسعه بادشکن‌ها است، گفت: ایجاد بادشکن‌ها باعث افزایش ۷۰درصدی تولید، کاهش ۵۰درصدی مصرف آب و افت مصرف سم و کود می‌شود.

به گزارش روستانیوز به نقل از اخبار سبز کشاورزی، وحیدرضا شادفر اظهار داشت: برای اجرای این طرح و ترویج و فرهنگ‌سازی در مورد آن به ریالی بودجه دولتی نیاز نداریم و فقط حمایت مسئولان را می‌خواهیم و خود کشاورزان هم پای کار هستند.

وی اعلام کرد: ایجاد بادشکن‌ها یک طرح مولد است که نیاز به تکنولوژی ندارد و باید در حاشیه اراضی زراعی، باغات، مرغداری‌ها، دامداری‌ها و… اجرا شود.

شادفر تصریح کرد: معضلاتی مانند فرونشست زمین، کم‌آبی، خشک‌سالی، ریزگردها، فرسایش خاک و… یک‌شبه به وجود نیامده که بخواهیم با تجویز نسخه‌ای یک‌شبه آن را از بین ببریم و طرح ملی بادشکن گزینه‌ای بسیار مناسب برای برخورد با این معضلات است، ولی علی‌رغم نامه‌نگاری با چهار دولت برای اجرای این طرح، با کم‌توجهی مسئولان ذی‌ربط مواجه بوده‌ایم.

جولان معضلات زیست‌محیطی در پی کم‌توجهی به طرح بادشکن‌ها

وی بیان کرد: در دولت‌های مختلف توسط روسای جمهور و وزرای گوناگون دستورات زیادی برای مقابله با بحران‌های یاد شده صادر شد، ولی آن‌چنان که باید و شاید اقدام خاصی در کشور صورت نگرفت و کماکان شاهد جولان این معضلات در کشور هستیم.

شادفر بیان کرد: تاکنون حدود ۷۰معضل زیست‌محیطی و عوامل انسانی شناسایی شده که دست به دست هم داده تا شاهد کاهش راندمان تولید در بخش کشاورزی باشیم. گذشته از کاهش راندمان تولید، در حال از دست دادن خاک کشور هم هستیم و سالانه ۲۵تن فرسایش خاک در هر هکتار عدد کمی نیست که به سادگی بخواهیم از کنار آن بگذریم، اقدام خاصی برای مقابله با آن صورت نگیرد و رتبه اول فرسایش خاک را هم در دنیا داشته باشیم.

سازمان جنگل‌ها به‌تنهایی از پس حل۷۰معضل زیست‌محیطی برنمی‌آید

وی ادامه داد: تجربه نشان داده که یک دست صدا ندارد و تنها سازمان جنگل‌ها با بودجه و نیروی اندک خود نمی‌تواند تک و تنها از پس حل ۷۰معضل زیست‌محیطی که منابع طبیعی و محیط زیست کشور را نشانه رفته است، برآید.

شادفر با بیان این‌که ۹۰درصد بودجه صرف شده برای بحث مقابله با خشک‌سالی از بین رفته است، گفت: در بحث مقابله با ریزدگردها مصوبه هیئت دولت را در سال ۸۸ داریم، ولی متأسفانه در این زمینه اقدام خاصی صورت نگرفت و هرچند درختی کاشته شد و بودجه‌ای در اختیار برخی قرار گرفت، اما با بررسی آمار درختکاری و بازدیدهای میدانی نشان می‌دهد تنها درخت کاشته شد، ولی از آن نگهداری نشد.

این پژوهشگر حوزه منابع طبیعی ادامه داد: در بند ۹سیاست‌های کلی نظام، ابلاغی مقام معظم رهبری آمده که تولید بیش‌تر، توسعه اقتصادی روستاها و الگوبرداری از طرح‌های موفق کشورهای پیشرو مدنظر قرار گیرد، اما همچنان شاهدیم که به منویات ایشان از سوی مسئولان آن‌چنان که باید و شاید توجه نمی‌شود.

وی تصریح کرد: ۸۸سال قبل آمریکا در حوزه ریزگردها وضعیت به نسبت بدتری از ما داشت و بررسی تاریخ کشاورزی آمریکا نشان می‌دهد ۳/۵میلیون نفر به سبب ریزگردها به مناطق دیگر مهاجرت کردند.

از دست رفتن رطوبت خاک، عامل بروز ۲۰معضل زیست‌محیطی

شادفر تصریح کرد: در آمریکا با بررسی به این نتیجه رسیدند که عامل بروز ۲۰معضل زیست‌محیطی از دست رفتن رطوبت خاک به عنوان مهم‌ترین عامل تشدید خشک‌سالی، فرسایش خاک و بروز ریزگردهاست و بهترین راهکاری که آمریکا ۸۰ و چین ۵۰سال قبل انتخاب کرد، توسعه بادشکن‌ها با گونه‌های مختلف بومی بود.

این کارشناس حوزه منابع طبیعی با بیان این‌که وزارت نیرو متولی تأمین آب کشور است، ادامه داد: ایجاد بادشکن‌ها جزو تعهدات وزارت نیرو در حریم ۶۰متر رودخانه و کنار سدهاست که به این امر کم‌توجهی می‌کند و این کم‌توجهی خسارت بسیاری به سدها می‌زند.

وی بیان کرد: زمانی که سیل می‌آید، مسیر آب عوض می‌شود و این تغییر مسیر خسارت‌های بسیاری به اماکن و سدها می‌زند و با ورود آب گل‌آلود به مخازن سدها، آ‌ن‌ها از حیز انتفاع خارج می‌شوند.

شادفر گفت: چین نه تنها حریم ۶۰متر رودخانه را درختکاری کرده، بلکه در روستاهای اطراف رودخانه گونه‌های مثمر کاشته و ضمن اشتغال‌زایی، منافع آن را هم به روستاییان اختصاص داده است.

وزارت نفت به جای قطع هر درخت باید ۱۰درخت بکارد

این کارشناس منابع طبیعی با بیان این‌که استخراج نفت توسط وزارتخانه مربوطه سبب آلودگی خاک می‌شود و این وزارتخانه باید با گیاه پالایی و کاشت درخت در مسیر انتقال نفت و گاز و در دو طرف لوله انتقال امنیت خط انتقال را تضمین کند که این کار را انجام نمی‌دهد و به محیط زیست خسارت هم وارد می‌کند، اظهار داشت: وزارت نفت با سازمان جنگل‌ها قرارداد دارد که خسارت وارده به منابع طبیعی بر اثر ایجاد خط لوله انتقال نفت و گاز را جبران کند که این کار را انجام نمی‌دهد و نه تنها خسارت را جبران نمی‌کند، بلکه با بی‌توجهی از کنار آن می‌گذرد؛ این در حالی است که به جای قطع هر درخت باید ۱۰درخت بکارد.

۲۵درصد مساحت تحویلی به معدن‌کاران و کارخانه‌داران باید درختکاری شود

شادفر گفت: وزارت صنایع و معادن در تمام دنیا مجوز زیست‌محیطی ایجاد کارخانه‌ها و معادن را می‌دهد و طبق قانون باید ۲۵درصد مساحت تحویلی به معدن‌کاران و کارخانه‌داران درختکاری نواری شود که تا سال ۹۸ با بررسی سخنان ۱۱۰کارخانه‌دار متوجه شدم پنج درصد آن‌ها که همه دولتی و نیمه دولتی بودند، طبق قانون عمل کردند و استنکاف‌کنندگان از این امر دلیل خود را هزینه‌بر بودن اجرای طرح، نداشتن صرفه اقتصادی، کمبود آب و… اعلام کردند، در حالی که کاشت و نگهداری بسیاری از درختان به آب کم نیاز دارد، نگهداری هم نمی‌خواهد و هزینه چندانی نیز ندارد.

وی بیان کرد: از سال ۷۷ به وزیر نیرو نامه دادیم که طبق قانون باید در کنار رودخانه‌ها بادشکن احداث کنید که جواب دادند متولی درختکاری سازمان جنگل‌هاست که در ادامه با نامه نگاری با سازمان جنگل‌ها گفتند متولی آب وزارت نیرو است و ایجاد بادشکن‌ها در کنار رودخانه وظیفه وزارت نیرو است و بدین طریق بین نهادهای مختلف پاسکاری شدیم.

شادفر در پایان گفت: در شرایط سخت خشک‌سالی و کمبود آب و با توجه به ضرورت تأمین امنیت غذایی، تمام مسئولان کشور باید برای اجرای طرح ملی بادشکن‌اقدام کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 11 =