محصولات کشاورزی

مشاور عالی نظام صنفی کشاورزی کشور درباره ایجاد بازارهای فراگیر برای رفع مشکل بازاررسانی محصولات کشاورزی گفت: حدود ۳۵درصد از تولید محصولات داخلی دچار ضایعات می‌شود که علاوه‌بر دلایلی همچون نبود بازاررسانی مناسب، ضعف در مکانیزاسیون و نبود صنایع فرآوری، تبدیلی و تکمیلی، بخش مهمی به فرهنگ مصرف مردم بازمی‌گردد که به توجه جدی نیاز دارد.

سیدجعفر حسینی در گفت‌وگو با «روستانیوز» اظهار داشت: محصولات کشاورزی نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد، ولی درحال‌حاضر دورریز بخش زیادی از این محصولات به چالشی مهم تبدیل شده است؛ البته یکی از مشکلات اساسی ما نداشتن برنامه‌ریزی بلندمدت و هدفمند در بخش تولید، توزیع و صادرات محصولات کشاورزی است؛ دلیل این امر هم نبود آمار دقیق است؛ یعنی برای داشتن یک برنامه‌ریزی هدفمند به آمار نیاز داریم. اکنون چون آمار دقیقی از محصولات تولیدی نداریم، برنامه‌ریزی هم دقیق نخواهد بود.
حسینی در ادامه افزود: مقداری از محصولات کشاورزی در داخل مصرف می‌شود و مقداری هم صادراتی است. در بازارهای خارجی اگر بتوانیم از تصمیم‌گیری‌های یک‌شبه پرهیز کنیم، می‌توانیم برنامه‌ریزی بلندمدتی در صادرات داشته باشیم. متأسفانه در چند سال اخیر شاهد تصمیمات یک‌شبه و بدون آینده‌نگری بودیم که به صادرات محصولات کشاورزی آسیب بسیاری وارد کرد؛ به‌عنوان مثال سیب‌زمینی در مرز کشور آماده صادرات بود که اعلام ‌شد صادرات آن ممنوع شده است. در رابطه با مرغ، گوجه‌فرنگی و سایر محصولات هم شاهد این اتفاق بودیم. با این سیاست‌ها نمی‌توان برای صادرات هدف‌گذاری کرد و برنامه بلندمدت داشت. این درحالی است که محصولات کشاورزی ارزآوری خوبی دارند و می‌توانند از اتکای ما به درآمدهای نفتی بکاهند.
مشاور عالی نظام صنفی کشاورزی کشور افزود: نیازمند سیاست‌گذاری درست در منطقه برای دست‌یابی به بازارهای کشورهای همسایه هستیم که تحقق این امر درگرو داشتن یک برنامه مدون و پایدار است. با یک‌بار اجازه برای صادرات و بار دیگر ممنوعیت آن، اعتباری برای صادرکننده باقی نمی‌ماند.
این کارشناس حوزه کشاورزی ادامه داد: یکی از مشکلات دیگر در بحث ایجاد بازار فراگیر و کاهش ضایعات، رفع موانع تولید و صادرات است که این امر به تصمیم‌گیران متعددی بازمی‌گردد که در زمان بروز مشکل مسئولیتی را قبول نمی‌کنند و پاسخگوی مشکلات نیستند. تکلیف کشاورز مشخص نیست که با وزارت صنعت، معدن و تجارت طرف است یا وزارت جهاد کشاورزی؛ برای نمونه اکنون خبر رسیده تأمین میوه شب عید برعهده وزارت جهاد کشاورزی گذاشته شده است که این وزارتخانه این مسئولیت را قبول نکرده، اما بر او تکلیف کرده‌اند که باید انجام دهد. مگر می‌توان با تکلیف‌های دستوری و یک‌شبه وضعیت بازار میوه و تولیدات کشاورزی را مدیریت کرد؟ باید تصمیم‌ساز، تصمیم‌گیر و مجری یک ارگان باشد تا تکلیف همه مشخص شود.

فعالیت واسطه‌ها باید ساماندهی شود
حسینی یکی دیگر از مشکلات اصلی را فعالیت واسطه‌ها دانست و گفت: نحوه فعالیت واسطه‌ها به ساماندهی نیاز دارد. نمی‌توان دلالان را از بازار حذف کرد و واقعیت را باید پذیرفت، اما می‌توان برعملکرد آنان نظارت داشت.
وی به نقش مجلس نیز اشاره کرد و توضیح داد: مجلس قطعاً نقش مهمی در ساماندهی وضع موجود دارد. در مواردی ‌که با خلأ قانونی مواجهیم، مجلس می‌تواند ورود کند. از بُعد نظارت هم بر اجرای قوانین مصوب که تاکنون جدی گرفته نشده، نقش مجلس بسیار مهم است.
مشاور عالی نظام صنفی کشاورزی کشور در رابطه با صنایع تبدیلی و تکمیلی و تأثیر آن بر کاهش ضایعات توضیح داد: صنایع تبدلی و تکمیلی در ایران بسیار فرسوده و کم هستند؛ یعنی هم به نوسازی و هم به گسترش این صنایع نیاز داریم تا بتوانیم مانع رشد ضایعات محصولات کشاورزی شویم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 6 =