کد خبر: 8358
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۹
625

در چهارمین جشنواره ملی روز جنگلبان که به صورت ویدئو کنفرانسی برگزار شد، از جنگلبانان نمونه و خانواده فداکاران خدمت که در هنگام اطفای حریق عرصه‌های منابع‌طبیعی سال جاری جان خود را فدا کردند تقدیر شد.

به گزارش روستانیوز به نقل از سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، چهارمین جشنواره ملی روز جنگلبان با حضور مسعود منصور رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی، اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران، ذبیح‌الله خداییان رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و آرش حسینی میلانی عضو شورای شهر تهران و رئیس کمیته محیط زیست این شورا بعدازظهر امروز برگزار شد.

بر اساس این گزارش ۱۶۰ نفر از جنگلبانان نمونه، جنگلبانان ایثارگر و جنگلبانان افتخاری و همیاران طبیعت محافظ به صورت ویدئو کنفرانسی مورد تقدیر قرار گرفتند و و همچنین از خانواده‌های ۷ نفر از مدافعان طبیعت که جان خود را هنگام اطفای حریق عرصه‌های منابع‌طبیعی در سال جاری از دست دادند مورد تجلیل قرار گرفتند.

**مردم و منابع‌طبیعی در کنار هم هستند

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در مراسم چهارمین جشنواره ملی روز جنگلبان، سازمان جنگل‌ها را حافظ منافع مردم دانست و افزود: مردم و منابع طبیعی در کنار هم هستند و سازمان جنگل‌ها بدون مشارکت و نقش مردم و جوامع محلی به توفیق دست پیدا نمی‌کند.

دکتر مسعود منصور اعلام کرد: رسالت ما حفظ، توسعه و بهره‌برداری از عرصه‌های کشور است که در این بین مهمترین وظیفه ما حفظ منابع‌طبیعی است. 

وی افزود: حفاظت یک سلسله فعالیت‌های به هم پیوسته است و تنها به حفظ جنگل‌ها و مراتع بر نمی‌گردد بلکه شامل منابع آب و خاک کشور نیز هست.

منصور خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری صراحتاً به اهمیت خاک اشاره داشتند و خاطرنشان کردند آب را می‌شود بدست آورد اما از بین رفتن خاک چیزی نیست که بعد بشود به آسانی جبرانش کرد.

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با بیان اینکه حفاظت از منابع طبیعی امری تک بعدی نیست به مشارکت مردم در اجرای طرح‌های منابع‌طبیعی اشاره کرد و افزود: نقش مردم در منابع‌طبیعی مصداق انجام حفاظت است.

وی گفت: نیروهای حفاظتی به صورت شبانه‌روزی با گشت و مراقبت مشغول حفاظت از عرصه‌های منابع‌طبیعی هستند اما پیشگیری از تخریب و تصرف در منابع طبیعی برای سازمان جنگل‌ها مهمتر است.

رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور انجام عملیات کاداستر را عاملی مهم برای حفظ منابع‌طبیعی برشمرد و خاطرنشان کرد: اجرای طرح کاداستر یکی از محورهای ۹ گانه سازمان جنگل‌ها در سال جهش تولید است و کاداستر ‏می‌تواند بسیاری از ابهامات و مشکلات موجود در اراضی ملی و مستثنیات اشخاص را مرتفع کند.

به گفته منصور امسال در ۳۲ میلیون هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی کاداستر انجام می شود و این ۵ برابر آن چیزی است که در برنامه به آن توافق شده است.

وی بالاترین نماد همراهی مردم با منابع‌طبیعی را مشارکت در اطفای حریق جنگل‌ها و مراتع نام برد که مردم بدون هیچ چشم‌داشتی در دفاع از منابع‌طبیعی جان شیرین‌شان را نثار کردند.

** رتبه چهاردهم ایران در شاخص عملکرد محیط زیست

رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور اعلام کرد: بر اساس آخرین گزارش ارزیابی شاخص عملکرد محیط‌زیست موسوم به EPI در سال ۲۰۲۰، ایران از نظر حفاظت از پوشش جنگلی و ککانعت از کاهش پوشش درختی با کسب امتیاز ۹۳.۵ از ۱۰۰ از بین ۱۸۰ کشور دنیا رتبه ۱۴ را به خود اختصاص داده است.

منصور در بخش دیگری از سخنان خود به مردم اطمینان داد که سازمان جنگل‌ها حافظ تمام عرصه‌های منابع‌طبیعی کشور اعم از جنگل‌ها و مراتع و قله‌ها خواهد بود و افزود: امروز هیچ کس نباید جنگل و کوه را که جزء انفال محسوب می‌شود، نام دیگری بر آن بگذارد.

وی در ادامه به ایجاد یگان حفاظت منابع‌طبیعی در سازمان جنگل‌ها در سال ۸۵ اشاره کرد و افزود: نیروهای حفاظتی به لحاظ ساختاری با مشکلاتی روبرو بودند که خوشبختانه سازمان امور اداری و استخدامی کشور با تشکیلات و ساختارمندشدن نیروهای حفاظتی یگان موافقت کرد.

**ساختار تشکیلاتی منابع طبیعی باید ارتقاء پیدا کند

رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز در این جشنواره گفت: سازمان جنگل‌ها یک دستگاه حاکمیتی است و مجلس تلاش می‌کند در دوره یازدهم سطح و ساختار تشکیلاتی منابع طبیعی را ارتقاء دهد.

سمیه رفیعی اظهار کرد: جنگلبانان و محیط‌بانان کشور در خط مقدم دفاع از عرصه‌های طبیعی هستند اما متاسفانه آنطور که باید از آن‌ها حمایت نمی‌شود.

وی ادامه داد: جنگلبانان بعضا با دستان خالی و کمترین بودجه‌ها از جنگل‌های کشور دفاع می‌کنند و متاسفانه تعدادی از آن‌ها نیز تاکنون شهید و مصدوم شده‌اند. 

رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بعضی از قوانین ما در حوزه محیط زیست با یکدیگر تعارض دارند، تصریح کرد: ما در مجلس یازدهم نیاز داریم که به سازمان جنگل‌ها در عرصه حفاظت از منابع طبیعی کمک کنند.

وی گفت: در مورد اتفاقات اخیر در جنگل‌های آق‌ مشهد و کوه دماوند نیر پیشنهاد ما این است که با همکاری سازمان جنگل‌ها بتوانیم این گونه مشکلات را رفع کنیم.

رفیعی با بیان اینکه جرم‌ انگاری در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی دچار ضعف است، گفت: حدود ۸۰ درصد اراضی کشور جزو اراضی ملی و در اختیار سازمان جنگل‌ها است اما قوانین به اندازه کافی نتوانسته‌اند بازدارنده باشند.

رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار کرد: ما باید قانونی را تحت عنوان قانون جامع حفاظت از منابع طبیعی داشته باشیم. اگر چنین قانونی وجود داشته باشد سازمان جنگل‌ها می‌تواند کارآمدی خود را ارتقا دهد.

رفیعی در پایان با انتقاد از اینکه متاسفانه شنیده می‌شود برخی جنگلبانان ماه‌ها حقوق نمی‌گیرند، گفت: ما در مجلس آمادگی کمک به سازمان جنگل‌ها در این خصوص را داریم.

** نقش اجرای کاداستر در پیشگیری از تعرض به اراضی ملی

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در چهارمین جشنواره روز ملی جنگلبان مهم‌ترین راه پیشگیری از تعرض به اراضی ملی، منابع طبیعی و بیت‌المال را اجرای  طرح کاداستر دانست.

ذبیح الله خداییان گفت: مقام معظم رهبری هر سال به مناسبت هفته درختکاری به صورت نمادین یک اصله درخت می‌کارند و این معنی‌اش این است که باید قدر جنگل و درخت را بدانیم و نسبت به حفاظت آن کوشا باشیم.

معاون قوه قضاییه همچنین افزود: دستگاه قضا در دوره آقای رییسی اهمیت ویژه‌ای برای حفظ جنگل‌ها و مراتع قایل است و در استان‌ها بخش مهمی از جلسات شورای حفظ حقوق بین امال اختصاص به حفظ منابع طبیعی و جنگل‌ها دارد.

خداییان تصریح کرد: در مراجع قضایی بیشترین پرونده‌های دستگاه‌های اجرایی مربوط به منابع طبیعی است و برای رسیدگی هرچه سریع ‌ر به این پرونده‌ها شعب ویژه تشکیل شده است.

وی با بیان اینکه قانون ما در زمان گذشته نوشته شده و نیازمند بازنگری است خاطرنشان کرد: آنچه مهم است عمل به قانون است و همین قانون اگر به درستی و به موقع  اجرا شود و تبعیض  صورت نگیرد زودتر به هدف خواهیم رسید.

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در ادامه برخورد قضایی با متخلفان را امری لازم و ضروری دانست اما پیشگیری را مقدم و ارجح خواند و گفت: با پیشگیری می‌شود جلوی بسیاری از اتفاقات را گرفت و یکی از راه‌های جلوگیری تخریب و تصرف اراضی منابع طبیعی را اجرای طرح کاداستر نام برد.

خداییان با بیان اینکه اگر ما به رشد و توسعه کشور اعتقاد داریم باید از منابع طبیعی و دستگاه‌های ذیربط آن پشتیبانی کنیم، تصریح کرد: برای برطرف شدن خلاءهای قانونی نیازمند همراهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستیم.

**پیشنهاد افزودن ماده واحده «فداکار خدمت» به قانون مدیریت بحران

رییس سازمان مدیریت بحران از ارایه پیشنهاد افزودن ماده واحده «فداکار خدمت» به قانون مدیریت بحران از سوی این سازمان به دولت خبر داد.

اسماعیل نجار نیز در چهارمین جشنواره روز ملی جنگلبان با اشاره به اینکه کشور ما روی کمربند خشک جهان قرار گرفته است و باید محدود جنگل‌هایی را که داریم حفظ کنیم، اظهار کرد: از سال ۹۴ مقرر شد که سازمان مدیریت بحران در برخی از ماموریت‌ها به سازمان جنگل‌ها کمک کند. طی همان سال وزیر دفاع وقت پیشنهاد دادند که از خدمات بالگردها برای اطفای حریق در عرصه‌های منابع طبیعی استفاده کنیم.

وی ادامه داد: اعتباری که از سازمان برنامه و بودجه برای این کار دریافت شد بسیار ناچیز و تعداد بالگردها نیز محدود بود. در نهایت به دلیل اهمیت حفظ جنگل‌ها تفاهمنامه چهارجانبه‌ای بین وزیر جهاد کشاورزی، وزیر دفاع، وزیر کشور و رییس سازمان برنامه و بودجه منعقد شد.

به گفته رییس سازمان مدیریت بحران،  پس از آن ۱۶ پایگاه به صورت پراکنده در کشور و یک پایگاه متمرکز در تهران ایجاد و قرار شد که این پایگاه‌ها هنگام وقوع حریق در جنگل‌ها و مراتع در حالت آماده‌باش باشند. در این راستا حتی یک هواپیما به آب‌پاش مجهز شد اما متاسفانه برخی از دستگاه‌ها برای فعالیت این پایگاه‌ها همکاری نکردند.

نجار افزود: طی اواخر سال گذشته از ۳۰ میلیارد تومانی که در آن تفاهم‌نامه چهارجانبه تصویب شده بود، ۵ میلیارد تومان در قالب اوراق در اختیار سازمان جنگل‌ها قرار گرفت.

وی در ادامه اظهار کرد: با گسترش آتش‌سوزی‌ها در کشور طی امسال ۱۵ میلیارد تومان دیگر در اختیار سازمان جنگل‌ها قرار گرفت که نسبت به حجم کار کافی نبود. از این‌رو ما مستقیم از رییس جمهوری خواستیم که اعتباری را برای این موضوع در نظر بگیرند که در نهایت ۵۰ میلیارد تومان در اختیار وزارت دفاع قرار گرفت.

نجار با اشاره به اینکه استفاده از بالگرد برای اطفای حریق در جنگل‌ها و مراتع هزینه‌ای بالا و علاوه بر آن خطرات خاص خود را دارد، گفت: در مدیریت بحران اولویت ما این است که آسیب‌دیده و جان‌باخته‌ای را به مجموع آسیب‌دیدگان اضافه نکنیم.

رییس سازمان مدیریت بحران با اشاره به قانون مدیریت بحران کشور گفت: قصد ما این است که ماده واحده‌ای را به این قانون اضافه کنیم. در این ماده واحده به موضوع فداکار خدمت اشاره شده است که همه کارکنان دستگاه‌های مختلف را در بر می‌گیرد. بر این اساس اگر افرادی در ماموریت‌های اداری جان خود را از دست بدهند و یا صدمه‌ای ببینند فداکار خدمت محسوب خواهند شد.

نجار تصریح کرد: بر اساس این ماده واحده افراد داوطلبی که از طریق دستگاه‌های مختلف به آن‌ها برای اطفای آتش ماموریت داده می‌شود، در صورت آسیب دیدن فداکار خدمت شناخته خواهند شد. ما این ماده واحده را به دولت فرستاده‌ایم و امیدواریم که تصویب شود.

بر اساس این گزارش، در حاشیه مراسم چهارمین جشنواره روز ملی جنگلبان، دو اصله نهال به یاد شهدای مدافعان سلامت و شهدای حریق عرصه‌های منابع طبیعی در محوطه سازمان جنگل‌ها کاشته شد.

همچنین با حضور خانواده شهدای حریق عرصه‌های منابع‌طبیعی و با امضای دکتر مسعود منصور رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور و آرش حسینی میلانی عضو شورای شهر تهران و رئیس کمیته محیط زیست این شورا، از مدال جنگلبان نمونه رونمایی شد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 3 =