کد خبر: 8180
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۸
زمین

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، اقدامات و آثار اجرای فاز اول طرح ۵۵۰ هزار هکتاری احیای اراضی کشاورزی خوزستان و ایلام را تشریح کرد.

به گزارش روستانیوز به نقل از کیهان، علی‌مراد اکبری با ‌اشاره به تاریخچه طرح گفت: طرح احیاء و توسعه اراضی ۵۵۰ هزار هکتاری خوزستان و ایلام حاصل مصوبات سفر سال ۱۳۷۵ رهبر معظم انقلاب به استان خوزستان بود که در سال ۸۹ موسسه جهاد نصر به عنوان مجری انتخاب شد و سپس کارهای مطالعاتی آن آغاز گشت تا اینکه در سال ۹۲ در پی درخواست رئیس‌جمهور و با دستور رهبر انقلاب یک و نیم میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای این طرح اختصاص یافت.

به گفته وی، این طرح از جهات مختلف فوق‌العاده حساس و مهم است زیرا اولا سرمایه‌گذاری‌های زیادی در بخش بالادست طرح شده بود مثل احداث سدهای کارون، دز، جراحی و... ولی این منابع آب تا قبل از اجرای طرح احیای اراضی راندمان پایینی داشتند، ثانیا اراضی خوزستان و ایلام به علت اینکه اغلب در مناطق جنگی بودند شاید کمتر کسی فکر می‌کرد که بتوان، آنها را سرسبز کرد. چراکه در زمان جنگ تحمیلی تقریبا بسیاری از نخلستان‌های خوزستان نابود شد و از حیز انتفاع افتاد اما با اجرای طرح احیای ۵۵۰ هزار هکتاری اراضی خوزستان و ایلام قسمت اعظمی از نخلستان‌ها دوباره زنده شد.

اکبری با بیان اینکه تا قبل از اجرای طرح فوق، کشاورزی در ایلام خصوصا دشت عباس و دهلران بسیار اندک و به صورت دیم بود افزود: الان به برکت طرح احیای اراضی، تمام زمین‌های دشت عباس سرسبز و پرمحصول است و حتی در برخی زمین‌ها دو کشت صورت می‌گیرد.

وی در تشریح جزییات بیشتر طرح فوق گقت: از ۵۵۰ هزار هکتار اراضی مشمول این طرح ۵۰۰ هزار هکتار در خوزستان و ۵۰ هزار هکتار در ایلام قرار دارد که شامل ۲۰ شهر خوزستان و سه شهر ایلام است.

اکبری سپس بااشاره به مشکلات آغاز اجرای طرح از جمله کم‌آبی در منطقه خوزستان و ایلام به دلیل خشکسالی‌های پیاپی افزود: زمانی که ما شروع به اجرای طرح کردیم وزارت نیرو با توجه به شرایط خشکسالی آن موقع فقط برای ۳۰۰ هزار هکتار آب تخصیص داد ولی با این وجود کار پیش رفت و عملیات اجرای گسترده‌ای شامل احداث شبکه‌های فرعی آبیاری و زهکشی، اجرای زهکشی زیرزمینی و تجهیز و نوسازی اراضی انجام شد.

وی با بیان اینکه پس از ۵ سال کار عملیاتی، فاز نخست طرح شامل احیای ۲۹۵ هزار هکتار از اراضی خوزستان و ایلام به طور کامل آماده و توسط رئیس‌جمهور به بهره‌برداری رسید، در تشریح بیشتر اقدامات انجام‌گرفته در فاز نخست طرح آن‌هم با وجود تحریم‌های شدید گفت: در ۲۹۵ هزار هکتار فاز اول طرح، ۲۹۵ هزار هکتار شبکه‌های فرعی آبیاری احداث شد، ۱۸۳ هزار هکتار زهکشی زیرزمینی صورت گرفت و کار تجهیز و نوسازی اراضی شامل تسطیح زمین‌های قطعه‌بندی شده، هندسی‌سازی و یکپارچه‌سازی در سطح ۱۹۸هزار هکتار انجام شد. همچنین در ۱۰۰ هزار هکتار زمین سیستم‌های مدرن آبیاری و سامانه‌های نوین آبیاری اجرا شد.

وی در خصوص تعداد نفراتی که در فاز نخست طرح کار اجرایی انجام دادند گفت: به طور متوسط ۸ هزار نیروی انسانی در فاز اول طرح در قالب ۲۲۵ پروژه با مشارکت ۱۲۱ شرکت پیمانکاری، ۳۳ شرکت تامین‌کننده لوازم و تجهیزات و ۴۰ شرکت مشاور داخلی در فاز نخست مشغول کار بودند.

داخلی‌سازی برخی ماشین‌آلات

معاون وزیر جهاد کشاورزی سپس داخلی‌سازی برخی ماشین‌آلات به‌کار رفته در این طرح را از دیگر برکات طرح احیای اراضی خوزستان و ایلام دانست و گفت: «اسکریپر» و «ترنچر» از جمله ماشین‌آلات تخصصی کشاورزی هستند که ما در فاز نخست طرح به آنها نیاز داشتیم و چون این دستگاه‌ها خارجی بودند ما موفق شدیم در همان سال اول آغاز اجرای عملیات طرح، نمونه داخلی اسکریتر و ترنچر لیزری و ایرانی را بسازیم و از خارج بی‌نیاز شویم. نکته دیگر اینکه علاوه ‌بر فعالیت ۵۵۰ دستگاه ماشین‌آلات تخصصی ۳۷۰۰ دستگاه ماشین‌آلات سنگین و نیمه‌سنگین هم در فاز نخست طرح مشغول به کار بودند.

وی در پاسخ به این سؤال که با بهره‌برداری از فاز نخست طرح چه میزان ‌اشتغالزایی صورت گرفت؟ گفت: در فاز اول مجموعا برای ۷۹ هزار نفر بهره بردار ‌اشتغال مستقیم و ۸۲ هزار نفر ‌اشتغال غیرمستقیم ایجاد شد. همچنین راندمان آبیاری از ۳۵ درصد در شروع طرح به ۶۰ درصد ارتقا پیدا کرد که حدود ۸۸۵ میلیون مترمکعب آب در سال صرفه‌جویی خواهد شد.

نکته مهم دیگری که معاون وزیر جهاد کشاورزی به آن‌ اشاره کرد تاثیر طرح احیای اراضی خوزستان و ایلام در افزایش تولیدات کشاورزی بود. به گفته اکبری، تولیدات کشاورزی در سال شروع طرح در محدوده فاز اول یک میلیون و ۷۵۰ هزار تن بود که الان به بیش از ۵ میلیون و ۲۵۰ هزار تن رسیده و به عبارتی میزان تولید محصولات کشاورزی اعم از گندم، برنج، جو و...سه برابر شده است.

جالب اینکه در سال گذشته فقط ۵۰۰ هزار تن برنج در خوزستان به برکت این طرح تولید شده است.

برگشت سریع سرمایه

وی سپس به بازگشت سرمایه به کار رفته در این طرح‌ اشاره کرد و گفت: برای این طرح ۴۵۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۲ معادل یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی اختصاص یافت که این مبلغ به نوعی فقط از برنج تولیدی پارسال خوزستان برگشت داده شد زیرا اگر ۵۰۰ هزار تن برنج را کیلویی ۱۰ هزار تومان هم فروخته باشند بیش از ۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی به دست آمده است.

اکبری همچنین به فاز دوم طرح هم ‌اشاره کرد و گفت: فاز دوم طرح ۲۵۵ هزار هکتار است که ۹ هزار هکتار آن در ایلام و ۲۴۶ هزار هکتارش در خوزستان می‌باشد. در خصوص تخصیص آب برای فاز دوم تقریبا با وزارت نیرو به توافق رسیده‌ایم و مشکل حل شده است.

از فاز دوم چه خبر؟

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه امسال برنامه اجرایی ۵۰ هزار هکتار از فاز دوم را مشترکا با وزارت نیرو در دستور کار داریم ادامه داد: اراضی فاز دوم شبکه اصلی آبیاری ندارند و ما آمادگی هر دو شبکه فرعی و اصلی را احداث کنیم.

وی البته مشکل مهم فاز دوم را اعتبار مالی دانست و از مسئولان نظام خواست با توجه به اهمیت تکمیل طرح فوق و مزایای آن مثل استقرار جمعیت در مرزها، امنیت غذایی، عدم وابستگی به خارج، جلوگیری از خروج ارز از کشور، ‌اشتغال پایدار و تولید محصولات راهبردی، منابع مالی طرح را تامین کنند. به گفته اکبری با اجرای کامل طرح احیای اراضی خوزستان و ایلام مجموعا ۹و نیم میلیون تن محصولات غذایی و کشاورزی تولید می‌شود که بستر مناسبی برای توسعه صنایع تبدیلی مواد غذایی از جمله احداث کارخانه‌های تولید شکر و چغندر است.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ابراهیم ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۸
    0 0
    فاز دو 2 دوساله معطل تامین اعتبار هست که به نظر من برای همچین پروژه زودبازده ای که از خروج ارز از کشور جلوگیری میکندباید همت بیشتری باشد

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =