سید فرزاد طلاکش در گفتوگو با «روستانیوز» گفت: ما در سال ۱۰هزار قطعه جوجه اجداد از خارج وارد میکنیم و ۱۰۰درصد وابستگی داریم، ولی ارزبری آن زیاد نیست و حدود ۴۰۰هزار یورو میشود و فناوری آن هم در دست آمریکا و چند کشور اروپایی است.
او میگوید: ما جوجه تخمگذار بومی زیادی نداریم و طبق آماری که سازمان دامپزشکی میدهد، حدود ۴۶میلیون قطعه پرنده بومی داریم که الزاماً همه مرغ و خروس نیستند. اردک، غاز، بلدرچین و کبک هم شامل این موضوع هستند و طبیعی است که این تعداد پرنده نمیتوانند تخمگذاری زیادی داشته باشند و به همین علت در سال ۹۸ از یکمیلیون و ۵۰هزار تن تخممرغ تولیدی ۱۲۰ هزار تن آن برای تخم ماکیان بومی یا روستایی بوده است.
طلاکش افزود: مرغهای بومی تغذیه مدیریتشدهای ندارند، اصلاح نژادی روی آنها صورت نگرفته و عموماً نژادها دومنظوره هستند؛ یعنی هم گوشتی و هم تخمگذار هستند، ولی مرغهای واحدهای صنعتی به لحاظ ژنتیکی برای تولید تخممرغ اصلاح شده. به همین خاطر ما از یک مرغ صنعتی در سال میتوانیم نزدیک به ۳۳۰عدد تخممرغ بگیریم، درصورتیکه از یک مرغ بومی در بهترین شرایط بیشتر از ۱۵۰ عدد نمیتوان تخممرغ گرفت.
دبیرکل کانون سراسری مرغ تخمگذار ایران درخصوص جوجه تخمگذار اظهار داشت: عملکرد جوجههای تخمگذار بومی ما از نظر ضریبتبدیل و دیگر شاخصهای تولید نسبت به نژادهای رقیب خارجی به دلیل اینکه کار ژنتیک روی آنها انجام ندادهاند و پرورش آنها هم متراکم نیست، مناسب نیست. ما در صنعت مرغداری ۵۰هزارتایی یا ۱۰۰هزارتایی یک تغذیه فرمولشده مدیریتشده داریم و ژنتیک آن پرنده برای این کار اصلاح شده است. گاهی شبهاتی مطرح میشود که چگونه جوجه ۵۰گرمی ظرف ۴۰روز دو کیلوگرم میشود و میگفتند در پرورش آنها هورمون مصرف میشود، در صورتی که کاملاً غلط است، زیرا این پرنده ژنتیک اصلاحشده برای این کار دارد و از تمام انرژی خود برای تولید گوشت استفاده میکند. برای مرغهای تخمگذار اصلاح ژنتیکی صورت گرفته تا اصلاً گوشت تولید نکند، بدن لاغری داشته باشد و فقط تخمگذاری کند.
عدم سرمایهگذاری برای اصلاح نژاد مرغ تخمگذار بومی
وی افزود: نژاد بومی ما نژاد اصلاحشده برای این هدف نیست، زیرا سیاستهای ما این نبوده که کار اصلاح نژاد انجام دهیم، زیرا هزینهبر است و به تکنولوژی بالایی احتیاج دارد. در مرغ گوشتی روی نژاد لاین که همان آرین است، این کار صورت میگیرد و امیدواریم در سه سال آینده بتوانیم از این نژاد ۸۰ درصد جوجه گوشتی تأمین کنیم، ولی در مورد مرغ تخمگذار برای اصلاح نژاد سرمایهگذاری نشده و به این سادگی هم امکانپذیر نیست.
به گفته طلاکش، حتی اگر به یک نژاد خوب هم برسیم، باید خوراک آن را از خارج بیاوریم و با واردات ذرت و سویا نمیشود به خودکفایی رسید و هیچ کشوری نمیتواند چنین ادعایی داشته باشد.
او ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی در حوزه وظایف خود درست عمل کرده است و نقصی که وجود دارد، خارج از این وزارتخانه است، زیرا تخصیص ارز بهموقع انجام نمیشود و مربوط به بانک مرکزی میشود.
گزارش از فهیمه تماشایی