نورانی

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به نام‌گذاری سال ۹۹ به نام جهش تولید و ظرفیت‌های بخش کشاورزی در مسیر رسیدن به این هدف گفت: بخش کشاورزی ظرفیت‌های بسیاری دارد، اما چالش‌ها و موانع زیادی نیز در این حوزه وجود دارد که برای افزایش تولید باید این موانع را برطرف کرد. 

سیدرضا نورانی در گفت‌وگو با روستانیوز افزود: اکنون سطح زیرکشت ما نسبت به کشورهای توسعه‌یافته پایین‌تر است. حدود ۳۸ میلیون هکتار زمین قابل کشت در کشور وجود دارد که کم‌تر از نیمی از آن‌ها مورد استفاده قرار گرفته است. اگر بتوانیم از این زمین‌های قابل کشت استفاده بهینه داشته باشیم و تولیدات ما صادرات‌محور باشد، طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب شاهد جهش تولید در این بخش خواهیم بود. از طرفی طی دو سال گذشته بارندگی‌های فراوانی داشتیم و کشاورزان مانند سال‌های قبل درگیر خشک‌سالی نیستند، البته این موضوع به مدیریت نیاز دارد تا شاهد هدر رفت نزولات جوی و تبدیل آن‌ها به سیل نباشیم.
وی ادامه داد: جهش تولید در بخش کشاورزی دور از دسترس نیست. بعد از نفت تنها منبع درآمد کشور از حوزه کشاورزی است که نشان از توانمندی بالای این حوزه دارد؛ به‌ویژه در بحث گندم قابلیت‌های زیادی داریم و مسئولان باید زمینه ادامه خودکفایی در این محصول را فراهم کنند. اکنون شاهدیم که برخی ذهنیت غلطی دارند و خواهان واردات گندم به کشور هستند، در شرایطی که بسیاری از کشورها مرزهای خود را به روی ما بسته‌اند، نباید برای تأمین کالاهای اساسی مردم دست به سوی آن‌ها دراز کنیم. سیاست کلان ابرقدرت‌ها این است که اگر توانستید غذا تولید کنید و در این بخش بی‌نیاز باشید، می‌توانید بر کشورهای دیگر چیره شوید؛ بنابراین دولت باید از کشاورزان حمایت کند تا به واردات محصولات کشاورزی نیاز نداشته باشیم.

لزوم رفع موانع تولید 
نورانی اضافه کرد: متأسفانه قیمت خرید تضمینی برخی از محصولات داخلی پایین‌تر از قیمت جهانی آن است؛ برای مثال دولت گندم را پایین‌تر از قیمت حقیقی آن از کشاورز می‌خرد که در صورت ادامه این روند کشاورز هم رغبتی برای ادامه کار ندارد. حمایت از کشاورز کمک به اقتصاد کشور است؛ اگر محصول با قیمت مناسب از کشاورز خریداری شود، وضعیت معیشتی کشاورزان بهبود یافته و از مهاجرت به شهرها جلوگیری می‌شود. هر چند در شرایط کنونی هم بسیاری از کشاورزان پای‌کار ایستاده‌اند تا شعار رهبری را به سرانجام برسانند.
وی با تأکید بر لزوم تجمیع بخش‌های مختلف تصمیم‌گیر زیر یک سقف گفت: یکی از مشکلاتی که با آن درگیر هستیم، این است که نهادهای تصمیم‌گیر با یکدیگر هماهنگ نیستند و هر یک قوانین خاص خود را دارند. در این شرایط تولیدکننده و سرمایه‌گذار باید از این اداره به آن اداره برود تا بتواند فعالیت خود را ادامه دهد؛ درصورتی‌که همه تصمیمات باید یک‌جا گرفته شود. همچنین بوروکراسی‌ اداری نیز مانع بزرگی بر سر راه فعالیت‌ تولیدکنندگان است.
نورانی با اشاره به هماهنگی قوای سه‌گانه برای جهش تولید افزود: درحال‌حاضر تولیدکنندگان ما به ثبات اقتصادی و سیاسی نیاز دارند تا بتوانند بدون نگرانی فعالیت‌های خود را ادامه دهند. همچنین قوانینی که در مجلس تصویب می‌شود، باید در راستای رفع موانع و تسهیل امور باشد. از طرف دیگر بخش تحقیقات و پژوهش مجلس شورای اسلامی که نقش مهمی در این زمنیه دارد، باید تقویت شود. قوه قضائیه نیز باید جلوی رانت‌خواری و فساد را بگیرد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی افزود: برای جهش تولید باید از تکنولوژی‌های روز دنیا استفاده کنیم، سطح زیرکشت گلخانه‌ها را توسعه دهیم و از بذور بهینه‌شده و کم‌آب‌بر استفاده کنیم. همه عوامل به‌صورت زنجیره به یکدیگر متصل هستند و باید به‌درستی کنار هم قرار بگیرند تا نتیجه مطلوب حاصل شود.


صادرات محصولات کشاورزی و معضلات آن
وی با اشاره به اهمیت صادرات و مشکلاتی که در این بخش وجود دارد، گفت: تجهیز زیرساخت‌های صادراتی و اصلاح سیاست‌های خارجی در حوزه صادرات از موارد مهم برای افزایش ارزآوری کشور است. اگر قرار است تولید کشور به‌صورت کلان باشد، باید صادرات کلانی هم داشته باشیم.
نورانی ادامه داد: بسیاری از فعالیت‌های صادراتی مانند سورتینگ و بسته‌بندی هنوز مکانیزه نشده، در بخش جاده‌ای و ریلی با کمبود کانتینرهای یخچالی روبه‌رو هستیم و در حوزه هواپیماهای باری نیز این کمبود وجود دارد؛ از طرف دیگر قوانین و مقررات ثابتی هم وجود ندارد و یک روز صادرات آزاد و روز دیگر ممنوع می‌شود. 
وی اضافه کرد: اخیراً شاهد این هستیم که برای صادرات میوه و تره‌بار نیز طرح  پیمان‌سپاری ارزی را وضع کرده‌اند؛ درصورتی‌که این اقدام برای زمانی است که بانک‌های بین‌المللی به روی صادرکنندگان کشور باز باشد. چنین قوانینی فقط جلوی صادرات را خواهد گرفت. بارها پیشنهاد داده‌ایم که بانک‌های ایرانی در حوزه خلیج‌فارس را ملزم کنند تا ارز صادرکننده را بگیرند و به‌جای آن ریال را به نرخ آزاد به حسابشان واریز کنند.
نورانی افزود: هنر صادرکننده ارزآوری است. اکنون صادرات کشور به‌صورت مویرگی است که اگر شرایط فراهم نباشد و صادرکننده انگیزه‌ای نداشته باشد، همین صادرات مویرگی را نیز نخواهیم داشت. تجربه سال ۹۸ نشان می‌دهد که در این سال موفق نبودیم. 
وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات صادرکنندگان این است که محصولات صادراتی فاقد بیمه‌ هستند و با توجه به مشکلات و خطراتی که صادرات دارد، صادرکنندگان این کار را با ریسک بسیار بالا انجام می‌دهند.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به شیوع ویروس کرونا و ضربه‌ای که به‌دلیل شیوع این بیماری به بخش تولید و صادرات وارد شده است، گفت: اکنون بسیاری از کشورها، مانند گرجستان، آذربایجان، ترکیه مرزهای خود را به روی ما بسته‌اند و محصول روی دست تولیدکننده و کارخانه‌دار باقی‌مانده است. لازم است دولت نگاه ویژه‌ای به این بخش داشته باشد و با ارائه تسهیلات مانع از ضرر کشاورزان و صادرکنندگان شود تا چرخه تولید و صادرات به هم نخورد.

گزارش از فهیمه تماشایی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 1 =