مرغ یخ زده

این روزها دوباره آشفتگی بازار مرغ تیتر یک رسانه‌ها شده و قیمت مرغ آماده برای خیز برداشتن به سمت ۴۰هزار تومان است. از طرفی بانک مرکزی ارز مورد نیاز واردات نهاده‌های دامی را به‌موقع و به اندازه در اختیار واردکنندگان نهاده قرار نداده است، در بخش تولید مشکلات جدی وجود دارد و میزان جوجه‌ریزی کاهش یافته است و از طرفی در بازار نیز نظارتی در توزیع و فروش وجود ندارد و بازار به حال خود رها شده است.

اکنون و در شرایطی‌که قیمت مصوب مرغ ۲۰هزار و ۴۰۰تومان است، قیمت مرغ در بازار تهران در فاصله چند روز از ۲۶هزار به ۳۶ هزار تومان افزایش یافته تا افتضاح مدیریتی دولت آشکارتر شود. در روزهایی که بازار به حال خود رها شده است و دولت و کارگروه تنظیم بازار خود به گرانی قیمت‌ها دامن می‌زنند و به راحتی با افزایش قیمت‌ها موافقت می‌کنند، بازار مرغ دچار اتفاقات کم‌نظیری شده است، به‌طوری‌که در کم‌تر از یک هفته به قیمت مرغ در بازار به یک‌باره ۱۰هزار تومان اضافه شده است. 

تأمین کامل نهاده‌ها، شرط عرضه مرغ با قیمت مصوب
در همین ارتباط نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی اظهار داشت: قیمت مرغ در بازار بالای ۳۶هزار تومان است که این نرخ به هیچ عنوان مورد قبول ما نیست.
حبیب اسدالله‌نژاد با اشاره به این‌که بازار مرغ با چالش جدی روبه‌روست، به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: از ماه‌ها پیش هشدارهای لازم را داده بودیم که اگر تأمین نهاده‌ها به‌موقع و به میزان کافی صورت نگیرد، با چالشی جدی در بازار مرغ مواجه خواهیم شد.
وی افزود: با توجه به عدم انجام وظایف توسط دستگاه‌های تأمین و توزیع نهاده‌های دامی، جوجه‌ریزی کاهش یافته است و از آن‌جا که نهاده به‌طور کامل تأمین نمی‌شود، شرایط بازار مناسب نیست.
اسدالله‌نژاد با اشاره به این‌که مرغدار در هیچ‌ مقطعی تعیین‌کننده قیمت مرغ نیست، بیان کرد: چه در زمانی‌که قیمت هر کیلو مرغ چهار تا پنج‌هزار تومان کم‌تر از نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار بود و چه در شرایط فعلی که قیمت مرغ بالاتر از نرخ مصوب است، مرغداران نقشی در تعیین قیمت نداشتند.
نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی ادامه داد: با تأمین ۱۰۰درصدی نهاده‌های دامی با نرخ مصوب، مرغداران قادر به عرضه مرغ با نرخ مصوب ۲۰ هزار و ۴۰۰تومان خواهند بود، اما از الان شرایط بازار غیر قابل پیش‌بینی است، چرا که قیمت مرغ بستگی به تعهدات دولت در تأمین ‌نهاده‌های دامی دارد.
این مقام مسئول درباره آینده بازار نهاده‌های دامی گفت: اگر شرایط فعلی در تأمین و توزیع نهاده‌های دامی استمرار یابد، وضعیت خوبی را در بازار مرغ طی ماه‌های آتی نخواهیم داشت، اما با تأمین ذرت و کنجاله سویا به میزان کافی شاهد پایداری تولید و عرضه مرغ گرم با نرخ مصوب ۲۰هزار و ۴۰۰ تومان خواهیم بود.
وی نرخ هر قطعه جوجه یک‌روزه را سه‌هزار تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به نوسان قیمت ‌مرغ پیش‌بینی می‌شود که نرخ جوجه یک‌روزه در بازار افزایش یابد.
نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با بیان این‌که بازار نهاده‌های دامی تعریفی ندارد، گفت: قیمت کنونی هر کیلو کنجاله سویا در بازار آزاد ۱۶هزار و ذرت سه‌هزار و ۵۰۰ تا چهار هزار تومان است.
وی ادامه داد: در حال حاضر قیمت مرغ در استان‌های مختلف متغیر است، هرچند قیمت‌های فعلی را قبول نداریم و از مسئولان تقاضا داریم که نهاده با نرخ مصوب را در اختیار مرغداران قرار دهند.
اسدالله‌نژاد درباره این‌که با توجه به اصرار مسئولان ستاد تنظیم بازار بر عرضه با نرخ مصوب این امر شدنی است یا نه، بیان کرد: رصدها از سطح بازار نشان می‌دهد که قیمت مرغ بالای ۳۳هزار تومان است که این نرخ به هیچ عنوان مورد قبول ما نیست.
به گفته وی، معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد صراحتاً اعلام کرده که نتوانستند نهاده دامی را به میزان کافی تأمین کنند که همین امر منجر به افزایش قیمت تمام شده تولید شده است، در حالی‌که استنباط مسئولان ستاد تنظیم بازار بر آن است که نهاده دامی به میزان کافی تأمین می‌شود.
این مقام ‌مسئول با اشاره به این‌که کمبودی در عرضه مرغ نداریم، بیان کرد: گرچه در برخی مقاطع ممکن است عرضه کاهش یابد، اما به طور کلی کمبودی در عرضه نداریم.
نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی در پایان تصریح کرد: علی‌رغم تأمین برخی نهاده‌ها با نرخ مصوب، اما انحراف در توزیع موجب شده تا نهاده‌ها سر از بازار آزاد در بیاورد، این درحالی است که از پنج ماه گذشته هشدارهای لازم را دادیم‌ که اگر جلوی این انحرافات گرفته نشود، امکان عرضه با نرخ مصوب ۲۰هزار و ۴۰۰تومان وجود ندارد.

پایتخت توان تولید ۸درصد از مرغ مورد نیاز خود را دارد 
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران هم به ایرنا گفت: استان‌ها به تهران مرغ نمی‌دهند، در حالی‌که پایتخت فقط توان تولید هشت درصد از مرغ مورد نیاز خود را دارد.
حشمت‌الله عسکری اعلام کرد: با وجود این‌که دولت به زحمت ارز مورد نیاز نهاده‌های دامی را تأمین می‌کند، اما شبکه ناقص نهاده-کالا باعث شده است تا در عمل این ابزار منجر به تنظیم بازار و حمایت از آن نشود.
وی یادآورشد: سیستم بازارگاه به درستی عمل نمی‌کند و به آن نسبتی که نهاده یارانه‌ای تامین می‌شود، مرغ یارانه‌ای از مرغدار تحویل گرفته نمی‌شود؛ اشتباه آن‌جاست که ابتدا نهاده را به مرغدار تحویل می‌دهند و بعد دنبال آن‌ها می‌دوند.
عسکری اظهارداشت: نکته دیگر این‌که هدف از تأمین نهاده دولتی حمایت از مصرف‌کننده است نه تولید کننده، از همین رو سیستم توزیع نهاده باید تغییر کند و متناسب با جمعیت هر استان و نه مرغداری‌ها نهاده توزیع شود.
این مقام مسئول با تأکید بر این‌که استان‌ها اختیار تصمیم‌گیری در خصوص نهاده‌های خود را باید داشته باشند، افزود: این سیستم باید به‌گونه‌ای باشد که هر استان بتواند به مرغدارانی که به قیمت مصوب مرغ تحویل دهند، همان روز نهاده مورد نیاز را تأمین کند و تحویل دهد.
وی اضافه کرد: روش کنونی باعث شده است که استان‌ها مستقل عمل کنند و با اعمال محدودیت خروج مرغ از استان، تأمین مرغ استان‌های بزرگ به‌ویژه استان تهران که فقط هشت درصد نیازش را تولید می‌کند را با مشکل مواجه سازند.
عسکری ادامه داد: چرا با رشد قیمت‌ها جوجه‌ریزی کاهش یافته‌است؟ جوجه‌ریزی باید سرعت بگیرد و پروانه مرغدارانی که در دو دوره پیاپی کاهش جوجه‌ریزی دارند، باید باطل شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران با بیان این‌که عجیب است که این مباحث ساده این‌چنین دردسرساز شده، گفت: ادامه این روند غلط به‌صلاح نیست و با قید فوریت باید اصلاح شود.

گزارش از سلطانعلی زینلی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 3 =