اقتصاد

وجود منابع فراوان محصولات کشاورزی بزرگ‌ترین نعمتی است که در شهرستان خوی وجود دارد؛ اما در صورت وجود کارخانجات تبدیل صنایع محصولات کشاورزی به‌راحتی می‌توان محصولات تولیدی را با بهره‌وری بیش‌تر وارد بازار کرد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوی با بیان  این‌که در حال حاضر 18واحد صنایع تبدیلی در این شهرستان فعالیت می‌کنند، به روسنا (روستانیوز) گفت: 10 فقره از این واحدها به‌صورت فعال در لبنیات، سورتنیگ و بسته‌بندی، آجیل‌پزی، خوراک دام، بسته‌بندی عسل و تولید کودآلی است. امروزه کاهش فقر، بیکاری و ایجاد اشتغال از دلخوشی‌های اصلی کشور و از موضوعات بسیار مهم در توسعه شهرستان‌ها به‌شمار می‌رود. حل مشکل بیکاری در شهرستان‌ها باید مبتنی‌بر پتانسیل‌ها و توانمندی‌های همان منطقه انجام گیرد تا از پایداری لازم برخوردار شود. با این‌که بخش کشاورزی در بیش‌تر شهرستان‌های کشور می‌تواند نقش اساسی ایفا کند؛ اما متأسفانه به‌دلیل ساختار سنتی کشاورزی این بخش ضریب اشتغال‌زایی بالایی ندارد؛ درحالی‌که به‌علت فقدان زنجیره‌های پس از تولید و عدم دسترسی به بازار یا تأخیر در حمل‌ونقل، بخش قابل‌توجهی از محصولات کشاورزی هدر می‌رود و از چرخه اقتصادی روستا خارج می‌شود. با وجود تمام تحولات تکنولوژیکی، پیشرفته‌ترین کشورهای صنعتی، توسعه بخش کشاورزی را نه تنها مکمل بخش صنعت می‌دانند، بلکه اهمیت تولید غذا را در پیوند با امنیت ملی خود نیز ارزیابی می‌‌کنند. در کشور ما علاوه‌بر این‌که توسعه صنعتی نسبتی با روندی که در دنیا صورت می‌گیرد، ندارد از ارتباط آن با بخش کشاورزی نیز غفلت شده است. ملازاده، کارشناس صنایع کشاورزی با بیان این‌که صنعتی‌سازی روستایی راهبردی مناسب برای متنوع‌سازی اقتصاد روستایی را فراهم می‌آورد، افزود: از این رو این فعالیت‌ها رویکردی اقتصادی به‌شمار می‌رود که با ایجاد اشتغال و افزایش و توزیع متعادل‌تر درآمدها، سطح زندگی روستاییان را بهبود بخشیده، زمینه دست‌یابی به توسعه پایدار روستایی را فراهم می‌سازد. ملازاده افزود: بر این اساس صنعتی شدن می‌تواند از طریق افزایش تولیدات روستایی، افزایش بهره‌وری، ایجاد فرصت‌های شغلی، تأمین نیازهای اساسی و ایجاد پیوند با سایر بخش‌های اقتصادی، نقش بسیار مهمی در توسعه روستایی ایفا کند. به‌دلیل این‌که بخش قابل توجهی از محصولات کشاورزی که به‌علت فقدان زنجیره‌های پس از تولید و عدم دسترسی به بازار یا تأخیر در حمل‌ونقل هدر می‌رود. ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی می‌تواند راهکار خوبی برای جلوگیری از ضایعات و افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی باشد. ضرورت توجه به کاهش ضایعات از طریق تکمیل فرآورده‌های پس از تولید در بخش کشاورزی باعث شکل‌گیری الگوهایی در زمینه توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در مناطق روستایی شده است. وی گفت: صنایع تبدیلی کشاورزی به صنایعی اطلاق می‌شود که با کمک آن می‌توان بخشی از محصولات زراعی و باغی را با کاربرد روش‌های فیزیکی و شیمیایی تغییر وضع داد و بدین وسیله ماندگاری این محصولات را بیش‌تر و مصرف و عرضه آن را مناسب‌تر کرد و در مجموع از طریق این نوع صنایع ارزش اقتصادی محصولات را بالا برد. این کارشناس خاطرنشان کرد: ایجاد و گسترش صنایع تبدیلی دارای برخی آثار اقتصادی ازجمله ایجاد ارزش افزوده، ایجاد اشتغال، ایجاد بهبود رفاه و کاهش مهاجرت و همچنین استفاده بیش‌تر از محصولات کشاورزی و به این ترتیب جلوگیری از اتلاف و ضایع شدن محصولات می‌شود. وی اهداف تأسیس کارخانه‌های صنایع تبدیلی را  تغییر ترکیب محصولات صادراتی و رهایی از صادرات تک‌محصولی، حرکت در جهت صنعتی شدن، کاهش واردات محصولات مشابه خارجی و برآورده ساختن تقاضای صادراتی محصولات مذکور در بازارهای جهانی، ایجاد تحرک و انگیزه بیش‌تر در بخش کشاورزی به‌واسطه دست‌یابی به محصولاتی که در بازار برای آن‌ها تقاضا وجود دارد، ایجاد اشتغال و درآمد در مناطق شهری و روستایی دانست. این مسئول با بیان این‌که مهم‌ترین مشکل شهرستان خوی نداشتن علم این صنعت و کمبود سرمایه‌گذاری مناسب است، افزود: شهر ما قطب عسل ایران است که از لحاظ تولید تخمه آفتابگردان در ایران بی‌نظیر است؛ ولی به‌دلیل نبود سرمایه‌گذار بازار تخمه در شهرستان رکود پیدا کرده است.

18 واحد صنایع تبدیلی در شهرستان فعالیت می‌کنند

وجود منابع فراوان محصولات کشاورزی بزرگ‌ترین نعمتی است که در شهرستان خوی وجود دارد؛ اما در صورت وجود کارخانجات تبدیل صنایع محصولات کشاورزی به‌راحتی می‌توان محصولات تولیدی را با بهره‌وری بیش‌تر وارد بازار کرد. خوی به‌عنوان یکی از قطب‌های مهم کشاورزی برای نقش‌آفرینی بیش‌تر در زمینه تولید محصولات غذایی نیازمند توسعه صنایع تبدیلی، تکمیلی و کارخانه‌های صنایع غذایی مرتبط با محصولات کشاورزی است که باید مورد توجه ویژه مسئولان شهرستانی و استانی قرار بگیرد. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوی هم در گفت‌وگو با خبرنگار «سبزینه» گفت: 18واحد صنایع تبدیلی در شهرستان فعالیت می‌کنند که 10 فقره به‌صورت فعال در لبنیات، سورتنیگ و بسته‌بندی و آجیل‌پزی، خوراک دام، بسته‌بندی عسل، تولید کودآلی است. مهران زینال‌زاده افزود: در شهرستان خوی هشت‌ فقره سردخانه به‌صورت فعال و نیمه‌فعال وجود دارد و علت نیمه فعالی نبود محصولات جهت جای‌گذاری در سردخانه است. وی اهمیت استقرار این صنایع و نقش مستقیم آن بر کشاورزی و اقتصاد منطقه را موضوعی غیرقابل انکار دانست، گفت: 40 درخواست جواز تأسیس در قسمت صنایع تبدیلی و 35 فقره طرح با پیشرفت فیزیکی 30 درصد در این واحد داریم که هنوز به‌طور کامل فعال نشده است. این مقام مسئول تصریح کرد: ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی ازجمله محورهای اساسی برای رونق این بخش است؛ اما در سال‌های گذشته توجه چندانی به راه‌اندازی طرح‌های نیمه‌تمام یا ایجاد واحد‌های جدید در کنار مراکز تولید صورت نگرفته است.

گزارش از فاطمه صمدزاده

انتهای پیام/

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =