کد خبر: 3269
تاریخ انتشار: ۲ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۵:۳۶
چشم زرد

تکثیرکنندگان تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا معتقدند 160 واحد تولید و تکثیر تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا در کشور وجود دارد، اما دولت همچنان به واردات این محصول اصرار دارد که باعث شده در سال‌های گذشته 160 واحد تولیدی به 10 واحد تنزل یابد. آنان همچنین می‌گویند در واردات تخم‌ چشم‌زده ماهی قزل‌آلا انحصار وجود دارد.

در همین ارتباط رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت: در کشور واحدهای تولید تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا وجود دارد و اگر تولید کافی در داخل کشور انجام شود، به هیچ عنوان حاضر به واردات نیستیم، اما هنوز تولید در این زمینه نیاز کشور را برآورده نمی‌کند و مجبور هستیم مجوز واردات را صادر کنیم.

علیرضا رفیعی‌پور در پاسخ به گفته تولیدکنندگان داخلی که واردات تخم ماهی چشم‌زده به صورت انحصاری و توسط دو شرکت انجام می‌شود، گفت: هر شرکت‌ و تولیدکننده‌ای که بخواهد این محصول را وارد کند، هیچ محدودیتی ندارد و آن‌ها می‌توانند درخواست واردات کنند. وی ادامه داد: به تازگی تکنولوژی تولید این محصول را وارد کرده‌ایم و برخی از این تکنولوژی استفاده می‌کنند.

متقاضیان واردات به سایت وزارت صمت مراجعه کنند

معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور هم درباره انحصار در واردات تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا گفت: در بخش واردات این محصول هیچ انحصاری وجود ندارد و در حال حاضر وزارت صنعت، معدن و تجارت نحوه دریافت مجوز واردات این نهاده را بر روی سایت خود منتشر کرده و متقاضیان در صورت داشتن شرایط در نظر گرفته شده می‌توانند برای مجوز واردات تخم چشم‌زده قزل‌آلا درخواست بدهند.

علی‌صفر ماکنعلی افزود: بر اساس آنچه که در سایت وزارت صمت منتشر شده، متقاضیان برای واردات تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا باید حداقل ویژگی‌های در نظر گرفته شده را داشته باشد تا مجوز ابتدایی از سوی این وزارتخانه صادر شود. وی شرط صدور مجوز بهداشتی برای واردات این نهاده را دریافت مجوز از وزارت صمت دانست.

معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور همچنین با تأکید بر این‌که ما نیز علاقه‌مند به جایگزینی تولید داخلی به جای واردات هستیم، افزود: برای تحقق این امر بخش خصوصی نیز باید تلاش کند، اما تا حصول خودکفایی در تولید این محصول واردکنندگان باید درخواست خود را برای واردات این نهاده اعلام و مراحل مدنظر وزارت صمت را طی کنند.

واردات تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا انحصاری نیست

معاون توسعه آبزی‌پروری شیلات کشور نیز گفت: در حال حاضر حدود ۳۰ مرکز تکثیر و پرورش ماهی قزل‌آلا در کشور فعالیت می‌کنند.

حسین عبدالحی در رابطه با ادعای مطرح‌شده در رسانه‌ها مبنی بر واگذاری انحصار واردات تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا به دو شرکت واردکننده اظهار کرد: این‌که واردات تخم چشم‌زده انحصاری باشد، درست نیست، اما شرکت‌های تولیدکننده تخم چشم‌زده در دنیا دارای نمایندگانی هستند که واردات این محصول را بر عهده دارند.

وی افزود: به عنوان‌مثال شرکت «آکوالند» فرانسه یک نماینده ویژه دارد؛ شرکت Northern Trout Ova و چند شرکت دیگر هم هرکدام نماینده خود را دارند، اما این مسأله که واردات تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا انحصاری باشد، مورد تأیید ما نیست و در حال حاضر برخی شرکت‌ها از دانمارک و آفریقای جنوبی نیز واردات انجام می‌دهند.

معاون توسعه آبزی‌پروری شیلات کشور ادامه داد: کل واردکنندگان تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا ۱۷ شرکت هستند که هفت شرکت غیرفعال شده‌اند و در حال حاضر ۱۰ شرکت، واردات این محصول را انجام می‌دهند.

عبدالحی خاطرنشان کرد: ما در برخی از محصولات کشاورزی بذر را وارد می‌کنیم و تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا هم مانند بذر است و وارد می‌شود، اما سازمان شیلات به‌هیچ‌عنوان طرفدار واردات نیست.

وی درباره کاهش تعداد واحدهای تکثیر و پرورش اذعان داشت: ما حدود ۳۰ مرکز فعال تکثیر و پرورش ماهی قزل‌آلا داریم، اما با توجه به این‌که بیش‌تر این واحدها نتوانستند با شرکت‌های دیگر رقابت کنند، غیرفعال شده‌اند. ما در این سال‌ها واحدهای تکثیر را ترغیب کردیم تا ذخیره مولد داشته باشند و مولدسازی کنند تا تولید داخلی این محصول افزایش یابد.

معاون توسعه آبزی‌پروری شیلات کشور افزود: از سال ۸۷ مقرر شد اتحادیه‌ها کار اصلاح نژاد و تولید را انجام دهند و مکاتبات با شیلات هم انجام شد، اما با وجود پیگیری‌ها، تاکنون به نتیجه‌ای نرسیده‌ایم.

به گزارش «روستانیوز»، طی چند روز گذشته رئیس اتحادیه سراسری شرکت‌های تعاونی و تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی خبر از انحصار در واردات تخم چشم‌زده ماهی قزل‌آلا داده و گفته بود واردات این محصول قرار بود به مدت دو سال انجام شود و در این مدت تکنولوژی آن در داخل کشور مورد استفاده قرار گیرد، اما 15 سال است واردات ادامه دارد و واحدهای تولیدی داخل از 160به 10 رسیده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد آن‌گونه که می‌گویند انحصاری در واردات تخم چشم‌زده وجود ندارد، بله آنچه واردات را محدود می‌کند، شرایط و ضوابط واردات است که رعایت آن با مشکل از سوی برخی واردکنندگان مواجه است.

گزارش از فاطمه ابراهیمی توچایی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 6 =